Начало / Туризъм

Ягодинската пещера

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е дълга 10 км, триетажна, лабиринтна и пропастна. Посетителите влизат през прокопан изкуствен вход, докато естественият се намира на около 1 км по-нагоре от него.

Специална пътека, минаваща през пещерата, предоставя възможност да се види красивият подземен свят, оформен в продължение на милиони години. Електрическото осветление осветява различни образувания: пещерните перли, "Леопардова" кожа, сталактони и много други. Някои от образуванията наподобяват Дева Мария и Младенеца, Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета.

Интересно е да се види и т.нар. „Новогодишна зала“ с украсената елха. Тук всяка година местният пещерен клуб посреща новата година. В същата зала се сключват и граждански бракове.

Друга атракция край пещерата е т. нар. „Тарзан“, по който можете да се спуснете над малката река до входа на пещерата.

Дяволското гърло и Триградско ждрело

Пещера дяволско гърло

Пещерата се намира край село Триград, в началото на красивото Триградско ждрело. Разположена е на Триградската река, силно врязана в скалите, които се издигат на 350 м височина. Преди да навлезе в ждрелото, реката пропада с грохот в дълбоката пещера "Дяволското гърло" - страховита пропастна пещера с подземни води, благоустроена и обезопасена за посетители.

За Дяволското гърло легендите от времето на траките разказват, че води към Подземното царство на Хадес, където Орфей слязъл да търси любимата си Евридика. Пещерната бездна се е формирала от пропадането на земните пластове и подземна река.

Орлово око

панорамна площадка орлово око

От май 2009г. на връх Св.Илия над с.Ягодина е изградена единствената по рода си в България панорамна площадка. Платформата е построена на ръба на скала, разположена на 1563 метра надморска височина. От там се разкрива прекрасна гледка.

На изток се виждат Чеирските езера и източните части на Родопите. На юг - планините в Гърция. На запад - Пирин и част от Рила планина. На север - Родопите. На 600 м под площадката се вие живописното Буйновско ждрело.

Изкачването е вълнуващо. Може да се изкачите или пеша, или да се качите до върха с джип. Колкото по-големи препятствия преодолявате толкова по-силен е адреналина.

Буйновско ждрело

Буйновско ждрело

Най-дългото ждрело в България е Буйновското. То е разположено успоредно на Триградското ждрело. Със своята красота и величие, то не отстъпва на своя съсед.

През Буйновското ждрело минава река Въча, която образува живописни вирове и водопади. От двете страни са надвесени няколкостотин метрови скали, които на места се приближават само на няколко метра. Най-тясната част от Буйновското ждрело се нарича „Вълчи скок“. В горната му част се намира дългата около 10500 м Ягодинска пещера. В нея са живели хора 4000 години преди н.е., за което свидетелстват откритите оръдия на труда и керамични съдове.

Широка лъка

Широка лъка

Село Широка Лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Селото се намира на 23 км северозападно от Смолян, на 16 км и на 5 км съответно от Пампорово и с.Стойките и на 22 км югоизточно от Девин. Разположено е в долината на Широколъшка река в местността Широката Лъка, между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица.

Селото е получило името си от старобългарската дума „лъка“: – извивка, кривина, лъкатушене.

Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище.