Начало / За нас

До с. Ягодина се стига по асфалтов път, виещ се из впечатляващото с красотата си Буйновско ждрело, разположено от двете страни на р. Буйновска. До селото може да се стигне и по няколко туристически пътеки. Къща за гости „Снежана“ се намира на около 200 метра от центъра на селото. по-пътя за Ягодинаt

Ако пътувате по магистрала „Тракия“, се отбивате към Пловдив, продължавате през Асеновград, Чепеларе и Пампорово и достигате селото.

Другата възможност е да се отбиете от магистралата при градовете Стамболийски и Кричим и стигате до град Девин. Пътят се вие покрай язовирите Кричим и Въча, простиращи се на около 20-25 километра по дължината му. От град Девин разстоянието до с. Ягодина е 20км.

Насладете се на топлото посрещане, любезното отношение и незабравимата атмосфера на родопската вечер!

Докоснете се до магията на природата с организиран туризъм!

Какво предлагаме ние?

Offroad туризъм:

джип

Ние ви предлагаме страхотно офроуд изживяване до панорамната площадка - „Орлово око“ - единствената такава в България. Панорамата разкриваща се от площадката е неописуема с думи!

  • Организирани посещения до пещерите
  • Екстремни преходи през неосветените части на Ягодинската, Харамийската и др. пещери в района с планински водач.
  • Конна езда
  • Риболов

Организиране на походи по еко-маршрути:

Туристически маршрути: От къщата тръгват 4 туристически маршрута: пътека в гората

  • с.Ягодина - Ягодинска пещера: До Ягодинската пещера се стига по асфалтирания път или по туристическа пътека. Намирайки се в района на Ягодинската пещера, не пропускайте да посетите и древното енеолитно жилище (4 хил. пр. н.е.), намиращо се на 10 мин от изкуствения изход на пещерата. Температурата в пещерата е 6°С затова си вземете дебели дрехи, дори и през летните горещи дни.
  • с.Ягодина - пещера „Дяволско гърло“;
  • с.Ягодина - „Дяволския мост“;
  • с.Ягодина - връх Св.Илия;

Празници и Развлечения

Организиране на празници и сватби; сватба в Ягодинска пещера

Всяка година на 03 март - денят на освобождението на България се организира поход до връх Св. Илия и спортни игри на върха.

На 05 и 06 септември е празникът (събор) на с. Ягодина ( надсвирване ) с участие на оркестри за родопска музика.

Ягодинци посрещат Нова година на центъра на селото, където гори голям огън и край него се играят кръшни хора (има томбола и заря)

Всяка година през месец август в района на село Ягодина се организира състезание по ориентиране на международно ниво.

Така празнуваме ние.

Родопска кухня

родопски пататник Родопите са Меката на картофите и тук те се приготвят по най-различни начини. Пататникът е типично за Родопите картофено ястие. Рецептата се е предавала от поколение на поколение до наши дни.

Други традиционни родопски ястия са: клин (баница с ориз), родопски качамак, катми, надупени картофи, вкусен шарен фасул и РОДОПСКО ЧЕВЕРМЕ.