Начало >> Забележителности
 
    Ягодинската пещера  
   

Ягодинската пещера е дълга 10 км, триетажна, лабиринтна и пропастна. Посетителите влизат през прокопан изкуствен вход, докато естественият се намира на около 1 км по-нагоре от него. Специална пътека, минаваща през пещерата, предоставя възможност да се види красивият подземен свят, оформен в продължение на милиони години. Електрическото осветление осветява различни образувания: пещерните перли, "Леопардова" кожа, сталактони и много други. Някои от образуванията наподобяват Дева Мария и Младенеца, Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета. Интересно е да се види и т.нар. "Новогодишна зала" с украсената елха. Тук всяка година местният пещерен клуб посреща новата година. В същата зала се сключват и граждански бракове.

 

 
     
    Дяволското гърло  
   

Пещерата се намира край село Триград, в началото на красивото Триградско ждрело. Разположена е на Триградската река, силно врязана в скалите, които се издигат на 350 м височина. Преди да навлезе в ждрелото, реката пропада с грохот в дълбоката пещера "Дяволското гърло" - страховита пропастна пещера с подземни води, благоустроена и обезопасена за посетители.

 

 
     
    Орлово око  
   

От май 2009г. на връх Св.Илия над с.Ягодина на височина 1563 м е изградена единствената по рода си в България панорамна площадка. От там се разкрива прекрасна гледка . На изток се виждат Чеирските езера и източните части на Родопите. На юг - планините в Гърция. На запад - Пирин и част от Рила планина. На север - Родопите. На 600 м под площадската се вие живописното Буйновско ждрело.

 

 
     
    Буйновско ждрело  
   

Най-дългото ждрело в България е Буйновското. То е разположено успоредно на Триградското ждрело. Със своята красота и величие, то не отстъпва на своя съсед. През Буйновското ждрело минава река Въча, която образува живописни вирове и водопади. От двете страни са надвесени няколкостотин метрови скали, които на места се приближават само на няколко метра. Най-тясната част от Буйновското ждрело се нарича "Вълчи скок". В горната му част се намира дългата около 10500 м Ягодинска пещера. В нея са живели хора 4000 години преди н.е., за което свидетелстват откритите оръдия на труда и керамични съдове.

 

 
     
    Широка лъка  
   

Село Широка Лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Селото се намира на 23 км северозападно от Смолян, на 16 км и на 5 км съответно от Пампорово и с.Стойките и на 22 км югоизточно от Девин. Разположено е в долината на Широколъшка река в местността Широката Лъка, между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица. Селото е получило името си от старобългарската дума "лъка": – извивка, кривина, лъкатушене. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище.

 

 
     
 
© Къща за гости "Снежана"